Přidáno dne 31.7.2019

Každoročně v měsíci září otevírají Dny evropského dědictví (European Heritage Days – zkráceně EHD) nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov a objektů – včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

V Liberci jsou pro veřejnost v rámci Dnů evropského dědictví zpřístupněny převážně v centru různé objekty – a my bychom si přáli, aby se nazapomínalo i na hodnotné objekty mimo centrum města.  Proto jsme se v rámci akce EHD rozhodli upozornit na památky, které jsou za nádražím – které  sice nejsou středem pozornosti, avšak jsou též historicky hodnotné či zajímavé.

ROK 2019

Nově v našem programu byla pro děti připravena kouzelnická představení Klubu Kouzel Liberec a otevřeno největší modelové kolejiště na severu Čech. Připravili jsme dětské prohlídkové pasy, do kterých děti sbíraly razítka a též mašinku, ve které se mohli dětští návštěvníci vyfotit.
Již tradičně jsme ve spolupráci se střední školou Na Bojišti zpřístupnili věž školy Na Jeřábu. Na nádraží Horní Růžodol jsme opět instalovali rozšířenou panelovou výstavu o historii železniční trati „A.T.E.“. Na peroně opět vznikla improvizovaná kavárna a pro děti jsme připravili oblíbený koutek s omalovánkami. Též jsme instalovali rozšířenou výstavu uměleckých fotografií s železniční tématikou. Nechyběly ani dvě výstavky historických a retro vozidel.

 

ROK 2018
Opět jsme ve spolupráci se střední školou Na Bojišti zpřístupnili věž školy Na Jeřábu veřejnosti a na nádraží Horní Růžodol opět instalovali panelovou výstavu o historii železniční trati „Severočeská transverzálka“ a  o objektu nádraží v Horním Růžodole. Výstavu jsme však rozšířili o unikátní dobové fotografie interiéru místní nádražní restaurace. Na peroně též vznikla improvizovaná kavárna a pro děti jsme připravili koutek s omalovánkami s železniční tématikou. Nově též byla nainstalována výstava uměleckých fotografií s železniční tématikou.
Fotografie z akce si můžete prohlédnout zde.

ROK 2017
Ve spolupráci se střední školou Na Bojišti jsme již podruhé zpřístupnili běžně nepřístupnou věž školy Na Jeřábu veřejnosti a připravili a zajistili  na nádraží Horní Růžodol panelovou výstavu o historii železniční trati „Severočeská transverzálka“ (Teplice – Lovosice – Česká Lípa –  Liberec), o objektu nádraží v Horním Růžodole a dalších nádražních libereckých budov spjatých s touto tratí.
Fotografie z akce si můžete prohlédnout zde.

ROK 2016
Ve spolupráci se střední školou Na Bojišti jsme zajistili prohlídku věže školy Na Jeřábu, která skýtá krásné pohledy na Liberec a která je jinak celoročně nepřístupná.
Byly též zpřístupněny prostory bývalého Hirschmannova mlýna  u starých pekáren včetně nově otevřené restaurace Beer Warehouse.
Fotografie z akce si můžete prohlédnout zde.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *